HomeHome ImprovementModern Scottish Manor House

Modern Scottish Manor House

The ideal occupants would desire an imaginative spatial layout, despite modest means. The central design concept is a wall that spirals, evolving like a seashell forming an organic sequence of three spaces that repeats on the two upper levels. Kitchen and bathroom services occupy the central core, which opens to form the dining room (ground floor), bedrooms (first and second floors), and finally the primary space—a double-height living room. The living room opens onto the garden terrace and is oriented for passive solar gain, with a curtain wall facing south. An insulated solid wall to the north minimizes heat loss.

We designed this affordable home as a prototype for the Northeast Winston Redevelopment Area in Winston-Salem, North Carolina. The area features small frame bungalows and clapboard farmhouse-style duplexes ranging from forty to seventy years old. The house and garage form components of an extended L-shaped plan.

Depending on site conditions, the pieces can be rotated or reflected to provide different arrangements. By balancing public and private zones, sun and shade, curb appeal, outdoor spaces that expand the rooms, and indoor-outdoor circulation sequences, this design constitutes a thoughtful addition to the neighborhood fabric. Styled in a manner that appeals to prospective first-time home buyers, it relates well to neighboring houses and is conventionally constructed.

The walls dematerialize in the main living space, allowing residents to feel as if they are sitting under a light canopy in the midst of the forest. The layering of the columns provides a constructed forest, as a foreground to the natural one beyond. Employing the most efficient principles of mechanical systems, bathroom plumbing is stacked, the heating system is forced air, and the main duct runs in a plenum under the stairs to service each floor.

Conclusion

A small entryway expands into a large open interior space. The home features a very open kitchen, dining room, and family room. Vaulted ceilings in the main area provide inhabitants a feeling of greater space.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Categories